26/05/2022

In oktober 2019 startte de werf van Theodoortje op de Brussels Health Campus van de VUB te Jette: een oud kinderdagverblijf werd ontmanteld om plaats te maken voor een gloednieuw complex dat niet alleen een nieuw kinderdagverblijf zou huisvesten, maar eveneens een kleuter- en basisschool, een consultatiebureau van K&G (Kind & Gezin), het Huis van het Kind, het CAW Brussel en de plaatselijke scouts.

De afgelopen maanden werd gefocust op de binnenafwerking van vloeren, plafonds en wanden, op de plaatsing van sanitair, elektriciteit en data-aansluitingen en op de verdere afwerking van de technische installaties binnenin het gebouw.

De groendaken en zonnepanelen werden intussen geplaatst en zorgen samen met het BEO-veld (Boorgat Energie Opslag, een techniek die op natuurlijke wijze voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer zorgt/geothermie) en de betonkernactivering (thermische inertie) voor een duurzaam gebouw en energieproductie.

Ook bij de buitenaanleg werden belangrijke stappen gezet. De eerste fase van de omgevingsaanleg rondom het gebouw is zichtbaar met een reliëf op niveau, bomen en een groene invulling.
De kindvriendelijke groene speelplaats voor de kleuters met veel natuurlijke en speelse elementen is zo goed als af.

Intussen hebben sommige schoolkinderen hun intrek kunnen nemen in de nieuwe school, Theodoortje.

Voor de kindjes van het kinderdagverblijf, de scouts, het CAW Brussel, het consultatiebureau van K&G en het Huis van het Kind is het nog even wachten:  eerste moeten de containerklassen ontmanteld worden, zodat fase 2 van de omgevingsaanleg en vergroening aan de voorzijde van het gebouw kan gebeuren.  Daarna zullen de verschillende toegangen voor al deze diensten vlot bereikbaar zijn.

De afronding van deze fase is voorzien eind juni 2022.  De verhuis van het kinderdagverblijf en het consultatiebureau van K&G is voorzien voor de tweede week van juli; de scouts en het CAW nemen daarna hun intrek.

Kindercampus Theodoortje is een voorbeeld van duurzaamheid en biedt een antwoord op de grootstedelijke problematiek van voldoende onderwijs- en kinderopvangplaatsen op een unieke site vlakbij het Laarbeekbos.  Bovendien zorgt de centralisatie van de verschillende diensten op één locatie voor een samenwerking en kruisbestuiving waar de kinderen de vruchten van zullen plukken.

21/09/2021

We begeven ons naar Jette voor de laatste stand van zaken bij het project Kindercampus Theodoortje, laureaat be.exemplary 2017.  De troeven van dit project liggen enerzijds bij de combinatie van functies en activiteiten die het aanbiedt voor een zeer divers publiek.  Anderzijds heeft het gebouw een soepele en eenvoudige structuur die op vele vlakken in harmonie is met zijn omgeving.

Eind 2020 werden de ruwbouwwerken gefinaliseerd.  De plaatsing van de welfsels met betonkernactivering was hier een mijlpaal.

Daarna volgden 42 geothermische boringen tot wel 120m diep voor het BEO-veld (Boorgat Energie Opslag), dat het gebouw op natuurlijke wijze verwarmt in de winter en afkoelt in de zomer.

Intussen werden ook de kenmerkende terracottagekleurde gevels opgebouwd waardoor de grijze ruwbouw transformeerde in een gebouw dat zich door zijn kleur en vorm optimaal integreert in de omgeving aan de rand van het Laarbeekbos: de terracotta gekleurde geprofileerde gevelbalken in architectonisch beton geven een horizontale geleding aan het gebouw waardoor de verschillende volumes zich visueel inbedden in het reliëf van de omgeving.

De speelsere verticale geleding van de bijna 1000m2 gegolfde vezelcement panelen zorgen voor de invulling tussen schrijnwerk en gevelbalken. Deze gevelpanelen werden geschroefd zodat ze gemakkelijk vervangbaar, uitneembaar en herbruikbaar zijn in de toekomst en hierdoor circulair kunnen ingezet worden.

Voorts worden de technieken volop geplaatst en verschijnen de eerste lichte invulwanden in de open plateaus waardoor de interne verhoudingen waarneembaar worden.

Bijna alle daken en buitenschrijnwerk zijn geplaatst zodat het gebouw eind september volledig wind- en waterdicht is. De groendaken worden in een volgende fase afgewerkt.

De heuvels, bomen en groene invulling van de patio’s en de 1ste fase van de omgevingsaanleg rondom het gebouw zullen dit najaar en in het voorjaar 2022 vorm krijgen. De oplevering van het gebouw en de tweede fase van de omgevingsaanleg is voorzien in juni 2022.

TOP