23/06/2021

We begeven ons naar Project Z(inneke) dat in de laatste rechte lijn zit: het einde van de werken is voorzien tegen 30 juni.

Het resultaat zal een polyvalente en dynamische omgeving zijn waarbij bij de bestaande structuren zoveel mogelijk behouden blijven.  Er wordt ruimte gecreëerd voor de artistieke creatie en productie van diverse stedelijke actoren, organisaties (zoals bijvoorbeeld Zinneke Parade) en inwoners.

De laatste werken leggen zich toe op de inrichting van de binnenplaats: deze wordt toegankelijk gemaakt door een pad te creëren van hergebruikte blauwe steen en door een betonnen oprit aan te leggen.

Het team van arbeiders legt de laatste hand aan de aanleg van een terras in het verlengde van de oude loskades van het industriële gebouw waar de werkplaatsen gehuisvest zijn.

Voor de overkapping worden “steenschotten” gebruikt. Dit zijn hergebruikte houten panelen uit de betonindustrie.  Deze panelen werden in eerste instantie gebruikt als dragers tijdens het trillen en drogen van betonblokken.

Twee evacuatiebalkons boven het terras werden gemaakt van de oorspronkelijke hekken van het gebouw.

Tenslotte wordt de oorspronkelijke toegangsdeur uit 1923 gerestaureerd: een intensief karwei waarbij met archeologische precisie te werk moet worden gegaan.

We kunnen gerust stellen dat Project Z een voorbeeldfunctie heeft wat betreft co-ontwerp en het hergebruik van materialen.

Foto’s: Mathy Delphine

TOP