17/06/2022

We begeven ons vandaag naar Schaarbeek waar het project Ambassade, laureaat be.exemplay 2018, zijn voltooiing nadert.

Bij dit ambitieuze cohousing-project zijn op het binnenterrein van een huizenblok twee van de in totaal vijf gebouwen ontmanteld.  De drie resterende gebouwen, waaronder het voormalige ambassadegebouw van Spanje, worden omgevormd tot een intergenerationeel wooncomplex met gemeenschappelijke functies.

Hergebruik staat centraal in dit verhaal. De fotoreportage geeft je een goed idee van de inspanningen die op dit vlak reeds geleverd zijn.

De tegels en sanitaire voorzieningen werden zorgvuldig gedemonteerd, gereinigd en in de nieuwe appartementen geplaatst.

De deuren werden door het bedrijf Rova gestript en hersteld. Daarna hebben de schrijnwerkers van het bedrijf Jamar ze verder op maat gezaagd en de deurkasten gemaakt.  Deze opgeknapte deuren geven de ruimten nu een meer eigentijdse uitstraling.

Ook de voordeur van het gebouw aan de Eugène Demolderslaan werd volledig gerenoveerd.  Dit gebeurde in een lokale werkplaats te Schaarbeek.

Oude vensterbanken werden gereinigd en kregen een nieuw leven als de dorpels van de appartementen.

Zo treft men overal in het complex elementen aan die hergebruikt zijn, zoals bijvoorbeeld een patrijspoort van een deur, die nu gemonteerd is in een wand.

Dit hergebruik blijft echter niet beperkt tot materialen die in situ aanwezig zijn: azobé (een bijzonder harde en zeer duurzame houtsoort) afkomstig van ontmantelde dwarsliggers van Infrabel werd hergebruikt voor de kassementen van ramen en voor de balkons.

De eerste bewoners van het gebouw aan de straatkant zijn intussen reeds begonnen met verhuizen, terwijl de werkzaamheden op het binnenterrein en aan de gemeenschappelijke ruimten verdergezet worden.

We kunnen besluiten dat Ambassade naast zijn vele troeven een voorbeeldfunctie heeft op vlak van hergebruik en zijn inpassing in de kringloopeconomie.

14/12/2021

Vandaag nemen we een kijkje bij Project Ambassade, laureaat be.exemplary 2018, te Schaarbeek.

Dit co-housingproject gaat niet uit van een bouwpromotor, maar is participatief in heel zijn beslissings- en beheersproces.  Hierdoor maken de bewoners zich het project eigen, hebben ze er meer respect voor en gaan ze er zich ook veel meer mee identificeren.

Het project bestaat uit woningen met een intergenerationele mix, solidaire woningen en diensten. Ze zijn ontworpen met het oog op schaalbaarheid en modulariteit. Er zijn diverse gedeelde ruimtes en tuinen. De gemeenschappelijke ruimten kunnen opengesteld worden voor het publiek en buurtbewoners.

De werf gaat goed vooruit en de werkzaamheden met betrekking tot de afwerking zijn gestart: de muren zijn  bepleisterd met kalk, de gevels aan de binnenkant van het huizenblok worden bekleed met herbruikbare platen en de originele radiatoren die door Rova (een bedrijf gespecialiseerd in beitsen te Evere) werden gerenoveerd, worden binnenkort teruggeplaatst. Op enkele details na is de straatgevel intussen ook volledig gerenoveerd zodat het gebouw in zijn oude glorie hersteld is.

Het einde van de werken is voorzien voor eind februari, begin maart 2022.

TOP