Vas 13

Naam project: Vas 13
Adres:  Veeartsenstraat 11-15-17, 1070 Anderlecht
Bouwheer: Jens Theys en Ann-Sophie Maeyaert (vertegenwoordigers van de aanvragers die bestaan uit 7 partijen)
Ontwerper: KEPER Architecten
Bebouwd gebied: 1.876

 

VAS 13

Verbouwing - door een groep vrienden die in Brussel wilden blijven wonen - van een oude lagere school tot zeven wooneenheden, 1 kantoor en gemeenschappelijke ruimten

Dit project vestigt zich in een zeer mooi bestaand gebouw en - opmerkelijk - respecteert de kwaliteit ervan.

Uit de lezing van het dossier blijken ethische engagementen. Via een intens participatief proces, waarbij de verantwoordelijkheden intern verdeeld werden, treden de bouwheren zelf als projectontwikkelaars op. Daarbij kneden ze de typologie van de appartementen tot wooneenheden die aan de wensen en noden van elke bewoner beantwoorden. De schaal van het project gebruiken ze in hun voordeel, door een speelterrein om te toveren tot een gemeenschappelijke groene buitenruimte die toegang biedt tot een fietsatelier, een wasruimte en een atelier.

De verhoudingen binnen dit project van collectief wonen zijn perfect en uit de verschillende uitdagingen blijkt het grote enthousiasme waarmee het tot stand kwam. De keuze van de circulatiebewegingen is erg schrander en de diversiteit van de gemeenschappelijke ruimten vormt een pluspunt.

Het gebouw blijft behouden, waarbij de materiaalkeuze, de biodiversiteit, de mobiliteit en de transversale samenhang weldoordacht zijn.

Vas13 is een voorbeeldproject dat talrijke uitdagingen correct integreert en dat ‘collectief wonen' op een participatieve en geëngageerde wijze aanpakt.

 

 

TOP