14/07/2021

We begeven ons naar Elsene om te polsen naar de voortgang van het project Maison Sans Souci.

Twee vrijgezellen kochten er samen een woning die ze met enkele gerichte insteken en slimme besparingen renoveren en aanpassen.  Zo wordt niet alleen op de energietransitie geanticipeerd, maar is het tegelijk een model voor een vernieuwende woonvorm, namelijk cohousing. Dit alles op een betaalbare manier die eveneens universeel en adaptief is in hoop dat veel mensen zich met deze renovatie kunnen identificeren.

De uitvoering gebeurt in twee fasen die zo is opgebouwd dat het gebouw ook tijdens de werffase bewoond wordt. In een eerste fase worden de bovenste twee verdiepingen gerenoveerd. In een volgende fase worden de onderste twee verdiepingen, de kelder en de gevels gerenoveerd.

Intussen nadert het eindpunt van de eerste fase: het dak werd aangepast naar de huidige normen door het extra te isoleren met houtwolplaten die tevens dienst doen als onderdak. Zoveel mogelijk materialen worden ter plaatse hergebruikt zoals de dakpannen, de oude lichtschakelaars, lichtarmaturen, plankenvloeren,…. Materialen die niet ter plaatse worden hergebruikt, worden weggegeven via sociale media om zoveel mogelijk afval te vermijden.

Maison Sans Souci is een voorbeeldproject dankzij de reproduceerbaarheid ervan. Ook de intelligente toepassing van het gefaseerde en gemeenschappelijke ruimtelijke ontwerp met extra aandacht voor duurzaamheid maken het uniek.

TOP