17/11/2021

Vandaag nemen we een kijkje bij Project 506, laureaat be.exemplary 2019, te Ukkel.

Bij dit project wordt een zeer kleine arbeiderswoning vervangen door een nieuwe, grotere eengezinswoning in een logica van gecontroleerde verdichting van de stad.

In het najaar van 2020 werd het oorspronkelijk huisje afgebroken.  De nodige rioleringswerken werden uitgevoerd en de nieuwe fundering werd aangelegd.

Na deze werken kon men een nauwkeurig onderzoek van het perceel uitvoeren, zodat de 3D-modellering van het nieuwe huis en de prefabricage van het houtskelet (met verdiepingen, scheidingswanden, gevel en dak) in de werkplaats mogelijk was.

Begin februari had men slechts 4 dagen nodig voor de opbouw van dit houtskelet. Tegelijkertijd werden de  dakbedekking en gevelbekleding aangebracht. Hierna volgden de technische installaties, het schrijnwerk (trappen, deuren), de vloerbekleding en andere interieurafwerkingen (ijzer- en tegelwerk, bepleistering (klassiek en met klei), inbouw keuken, enz.).

Begin juni, 5 maanden na de montage van het nieuwe huis, trokken de  eigenaren er in. Er moeten nog wat interieurafwerkingen worden uitgevoerd (meubels, schilderwerken, enz.) evenals de aanleg van de buitenruimtes (groene daken en tuin).

Ondanks het smalle perceel is het nieuwe huis ruim, comfortabel en licht. Het ontwerp van de woning, de bouwwijze, de keuze van de afwerkingsmaterialen werden allemaal ingegeven door een zoektocht naar eenvoud, rationaliteit, ecologie en duurzaamheid.

TOP