25/01/2022

Vandaag begeven we ons naar Schaarbeek om er een kijkje te nemen bij het project NVKVV, laureaat be.exemplary 2019.  Dit uitdagende project heeft tot doel een herenhuis van 1909 duurzaam te renoveren en te verbouwen met respect voor de erfgoedwaarden.

Zo werden de originele ornamenten en puntgevels gestut en chemisch verankerd, terwijl het dak met vezelcement leien werd bedekt.

De achtergevel werd hersteld en een band verticaal gemetste bakstenen tonen de sporen van de tijd door een visueel onderscheid te maken tussen het bestaande en het nieuwe metselwerk.  Met behulp van gerecupereerde blauwe steen werd het terras aan de achtergevel aangelegd.

Voorts werd nieuw houten raamwerk geplaatst aan de voor- en achtergevels.  De trap naar de zolder werd geplaatst met gerecycleerd materiaal van een voormalige diensttrap en in de nissen van de radiatoren werd kurkisolatie aangebracht.

Voor het sanitaire gedeelte op de eerste verdieping en het gelijkvloers werden respectievelijk bestaande tegels in situ en aangeleverde recuperatietegels gebruikt.  Op de eerste verdieping werden in het reftergedeelte eveneens aangekochte recuperatietegels gebruikt om het vloerpatroon verder aan te leggen.

De nieuwe polyvalente ruimte in de achtertuin wordt gebruikt als opslagplaats voor het recuperatiemateriaal.  Deze ruimte is opgebouwd uit balken en multiplex platen die blijven zichtbaar, net zoals de zwart geschilderde stalen liggers.

De werf heeft door onvoorziene omstandigheden vertraging opgelopen waardoor men pas tegen begin mei 2022 zou kunnen verhuizen naar de eerste verdieping.  De overige werken worden gefaseerd uitgevoerd in functie van het beschikbare budget.

We kunnen terecht besluiten dat dit project een grote ambitie heeft op vlak van duurzaamheid en een mooi voorbeeld is van een oordeelkundige ingreep op een beschermd gebouw.

TOP